AMSTERDAM - Nederland krijgt in het Europese Parlement een zetel meer. De Constitutionele Commissie stemde dinsdag in met een nieuwe verdeling van de 750 zetels.

Nederland krijgt nu, mits het EP en de regeringsleiders met de verdeling instemmen, 26 vertegenwoordigers in het nieuwe parlement.

De zetelwinst van Nederland is relatief, want aanvankelijk zou er één vertegenwoordiger minder komen. Er zitten nu 27 Nederlanders in het EP. Na de toetreding van Bulgarije en Roemenië in het begin van dit jaar bestaat het EP uit 785 parlementariërs. Dat aantal wordt teruggebracht naar 750. Daardoor moeten de meeste landen inleveren.

Nice

In het verdrag van Nice was afgesproken dat het EP uit maximaal 736 leden zou bestaan, maar het maximum is later verhoogd naar 750. Als de herverdeling niet doorgaat, krijgt Nederland volgens het oude verdrag van Nice 25 zetels.

Draagvlak

Europarlementariër Maria Martens (CDA) is blij met de uitslag van de onderhandelingen. "Dit is een goede uitslag. Het aantal van 26 is meer in verhouding met het aantal inwoners van Nederland." Martens verwacht weinig problemen bij de stemming van het parlement over de verdeling. Volgens haar bestaat er een breed draagvlak voor.

Na de stemming buigen de regeringsleiders zich over de verdeling en het nieuwe EU-verdrag. Als het verdrag niet wordt geratificeerd, gaat de nieuwe verdeling ook niet door.