AMSTERDAM - Geen makkelijke cliënt, Willem Holleeder. Hij komt uitstekend voor zichzelf op, ook als zijn mening recht ingaat tegen de door juridisch inzicht ingegeven visie van zijn raadsman, Jan-Hein Kuijpers.

De advocaat vecht als een leeuw voor zijn klant, het middelpunt van een megaproces dat meer dan een rimpeling in de onderwereldvijver teweeg heeft gebracht. Maar soms kan dat wat Holleeder betreft ook wel iets minder.

De verschillen van inzicht tussen cliënt en raadsman kwamen dinsdag in de zittingsszaal van de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp publiekelijk tot uiting. Anita Schuts, ex-geliefde van de vermoorde vastgoedman Willem Endstra, had plaatsgenomen in de zaal en dat leidde bij Kuijpers tot gefronste wenkbrauwen.

Niet gewenst

De raadsman sluit niet uit dat hij Schuts, die als getuige diverse verklaringen heeft afgelegd, nogmaals in die hoedanigheid wil horen. Haar aanwezigheid bij het getuigenverhoor van ex-advocaat Bram Zeegers was volgens Kuijpers daarom niet gewenst. Hij vroeg de rechtbank haar op te dragen de zaal te verlaten.

Na beraad honoreerde de rechtbank dat verzoek - het rechtscollege gaf de raadsman gelijk. Het commentaar van Holleeder daarop: "Ik vind niet dat die vrouw wegmoet." Nadat de rechtbank van de verbazing was bekomen, vroeg voorzitter Rino Verpalen of Holleeder dan ook bereid was om van verder verhoor van Schuts als getuige af te zien.

Overwinning

Dat was hij, evenals officier van justitie Koos Plooij. Verpalen tegen raadsman Kuijpers: "Dat noemen ze nou een pyrrhusoverwinning." Anita Schuts kon blijven zitten.

Later op de dag, nadat Holleeder ter ore was gekomen dat de media melding maakten van onenigheid tussen hem en zijn advocaat, zei de verdachte dat er "pertinent" geen sprake was van onenigheid tussen de twee.