AMSTERDAM - De politie heeft afgelopen weekeinde in Amsterdam elf Roemenen in de leeftijd van 19 tot 40 jaar aangehouden die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan pinpasfraude bij grote winkels. Dat maakte een woordvoerder dinsdag bekend.

De zogeheten skimmers zouden hebben ingebroken bij onder meer tuincentra en bouwmarkten in Amsterdam en omgeving. Daar bewerkten ze volgens de politie de pinautomaten, zodat deze de gegevens van bankpassen konden kopiëren.

Met die informatie zouden de fraudeurs later de bijbehorende rekeningen hebben geplunderd.

Inbrekers

De bende heeft een "substantieel" geldbedrag buitgemaakt, aldus de politiewoordvoerder. De Roemenen gingen volgens hem zeer professioneel te werk. Zo beschikte de groep over inbrekers, een technicus en een speciaal ingerichte werkplaats in Amsterdam-Watergraafsmeer. Daar zouden de criminelen onder meer pinpassen hebben nagemaakt.

Bouwmarkt

De politie kwam de bende op het spoor nadat deze had toegeslagen in een bouwmarkt in Amsterdam-Oost. Beveilingscamera's filmden daar vier verdachten.

Het opsporingsprogramma Ter Plaats van de regionale zender RTV Noord-Holland toonde de beelden, waarna de politie tips binnenkreeg en de Roemenen op het spoor kwam.

Tuincentrum

Een onderzoeksteam volgde de vermeende criminelen enige tijd en zag onder meer hoe zij inbraken in een tuincentrum.

De politie arresteerde de elf verdachten in de nacht van zaterdag op zondag. Een aantal van hen zat op dat moment in een auto, de rest werd in twee woningen in de kraag gevat. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Bioscopen

Pinpasfraude stak in 2002 voor het eerst de kop op in Nederland. Tot voor kort kraakten skimmers vooral de pinautomaten van banken. Sinds enige tijd slaan deze criminelen echter ook toe in bijvoorbeeld winkels en bioscopen.