UMM QASR - In de Zuid-Iraakse havenstad Umm Qasr is woensdag een konvooi van zeven vrachtwagens met hulpgoederen aangekomen. Vanuit Jordanië is een konvooi met materialen van de Franse hulporganisatie Médecins sans Frontières (MSF) vertrokken naar Bagdad. Het is voor de eerste keer sinds het begin van de oorlog dat MSF goederen naar Irak stuurt.

Andere hulporganisaties wachten nog even de militaire ontwikkelingen af voor zij hulpgoederen gaan sturen. Zij achten voorlopig het transport door de westelijke woestijn te gevaarlijk.

Het Koeweitse konvooi dat woensdag in Umm Qasr arriveerde, bestond uit zeven in plaats van de dertig geplande vrachtwagens. De beslissing om de zending hulpgoederen in te krimpen is ingegeven voor de aanhoudende zandstorm.

De bewoners van de stad, die Britse en Amerikaanse troepen naar eigen zeggen sinds dinsdag onder controle hebben, worden voorzien van water, voedsel en andere goederen.

De Amerikaanse marine deelde mee dat binnenkort weer schepen kunnen binnenlopen in de haven van Umm Qasr omdat de vaarweg van zee naar de haven is ontdaan van mijnen. Een Brits schip met 231 ton voedsel, medicijnen, dekens en drinkwater is al vlak bij.

Wanneer de vrachtwagens van MSF in de buurt van Bagdad zijn, is volgens een woordvoerder van de organisatie niet te zeggen. De snelweg tussen Bagdad en Jordanië is een belangrijke handelsroute sinds de invoering van de sancties van de Verenigde Naties in 1991, na de eerste Golfoorlog.