LEIDEN - De GGD Hollands-Midden onderzoekt na het Leidens Ontzet of er een mogelijke toename is van het aantal soa's.

Rondom de jaarlijkse herdenking van de belegering van Leiden tijdens de Tachtigjarige Oorlog doen allerlei legendeverhalen de ronde, zoals een geboortegolf negen maanden na de viering.

Daar zijn volgens de GGD echter geen cijfers van. "Het is een oude legende die nu weer is opgeleefd. Zo'n verhaal is moeilijk te controleren. We gaan wel letten op een stijging van het aantal soa-meldingen. Ook dat is nog nooit onderzocht", aldus een woordvoerster van de GGD dinsdag.

De gezondheidsdienst denkt twee weken na het feest de eerste cijfers te hebben.

Haring

Het Leidens Ontzet is traditioneel op 3 oktober. In De Waag ligt voor de feestgangers haring en wittebrood klaar, ook traditie tijdens de Leidse herdenking.

De organisatie deelt onder het motto 'Feest lekker, vrij veilig' gratis condooms uit. Het zogeheten 'Leids RubbeR' is samen met de GGD ontwikkeld.

Hutspot

Het Leidens Ontzet begint dinsdagmiddag met de Grote Hutspotmaaltijd op het Pieterskerkplein. Daarna trekken allerlei verenigingen in een taptoe door de stad.

Bekende helden uit de Tachtigjarige Oorlog als Prins Willem van Oranje, Pieter Adriansz, Van der Werff, Jan van Hout, Jan van der Does en Louis Boisot worden daarbij geëerd.