AMSTERDAM - De tegenaanval die Willem Holleeder had ingezet met het in het geding brengen van de zogeheten Keukentapes, lijkt een andere uitwerking te gaan hebben dan hij ermee heeft beoogd.

Het tv-programma NOVA zond maandagavond enkele fragmenten uit van de tapes, heimelijk gemaakt in de keuken van het kantoor van Willem Endstra, een van de vastgoedhandelaren die door Holleeder zou zijn afgeperst.

Officier van justitie Koos Plooij wilde dinsdag weten hoe NOVA aan die opnames was gekomen. Holleeder gaf toe dat hij er zelf voor heeft gezorgd dat de tapes in handen van NOVA zijn gespeeld. Verslaggevers van het tv-programma zouden over meer dan vijftig uur geluidsmateriaal beschikken.

Maandag bood Holleeder de rechtbank een selectie van twee uur ter beluistering aan. Hij wil aan de hand van het materiaal aantonen dat Endstra, door wie de hele zaak-Holleeder aan het rollen is gekomen, volstrekt onbetrouwbaar is. Daarmee zou de megazaak aan het wankelen worden gebracht.

Ruis

Met het verstrekken van de tapes aan NOVA lijkt Holleeder zichzelf lelijk in de voet geschoten te hebben. Volgens officier Plooij is "de geest uit de fles" en kan Holleeder het niet maken om de rechtbank slechts twee uur te geven, terwijl hij een veelvoud daarvan aan de media verstrekt. Plooij noemde de "maatschappelijke onrust" en "bewuste ruis" die Holleeder heeft gecreëerd met het op straat gooien van de tapes "buitengewoon ongewenst".

Het opgenomen materiaal behelst gesprekken tussen Endstra (doodgeschoten in 2004) en de Haagse vastgoedhandelaar Harry Pen. Zij spreken onder meer over de nalatenschap van de in 2001 vermoorde Bredase tweelingbroers Driessen. Officier Plooij kwalificeerde de gesprekken, voor zover hem bekend, als "gebabbel" en zijn zij niet geschikt om Willem Endstra "zwart te maken".

Beetje spijt

Holleeder zei "een beetje spijt te hebben" van zijn mediaoffensief en beloofde de rechtbank het niet meer te doen. Hij wil ieder risico op vertraging van de strafzaak vermijden. Onderzoek van de geluidsopnamen zou zeker vertraging veroorzaken.

Tijdens de pittige discussie in de rechtszaal over de Keukentapes leken zich enkele haarscheurtjes af te tekenen in de verhouding tussen Holleeder en zijn raadsman Jan-Hein Kuijpers. Holleeder betichtte Plooij ervan dat hij zijn vorige advocaat, Bram Moszkowicz, heeft "weggepest".

Afgewezen

De rechtbank heeft het verzoek om twee uur geluidsmateriaal van Willem Endstra te beluisteren later op de dag definitief afgewezen. Het is niet vast te stellen of de selectie van twee uur representatief is, aldus voorzitter Rino Verpalen.