NAY PYI TAW - De speciale VN-gezant voor Myanmar (Birma), Ibrahim Gambari, heeft dinsdag een ontmoeting gehad met de leider van de militaire junta in het Aziatische land, generaal Than Shwe.

Dat heeft een functionaris van het Myanmarese ministerie van Informatie laten weten. Het gesprek had plaats in de afgelegen hoofdstad Nay Pyi Taw. Het overleg zou een uur hebben geduurd. Een diplomaat zei dat Gambari na afloop van het gesprek met onbekende bestemming vanuit Nay Pyi Taw is vertrokken. Over de uitkomst van het overleg liet de VN-gezant niets los

Gambari arriveerde afgelopen weekeinde in Myanmar. Hij probeert in het Aziatische land te bemiddelen tussen de junta en de oppositie. Zondag had Gambari een ontmoeting met de oppositieleidster Aung San Suu Kyi. .

'Opportunisten'

Een dag eerder gaf minister U Nyan Win van Buitenlandse Zaken van Myanmar "politieke opportunisten" tegenover de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de schuld van de opstand in het Aziatische land.

"De situatie was niet verslechterd als de eerste protesten tegen de verhoging van de brandstofprijzen niet zouden zijn uitgebuit door politieke opportunisten", aldus de minister. Ook zei U Nyan Win dat de situatie in het land weer genormaliseerd is.

Functionarissen van de Verenigde Naties zeiden dinsdag dat de ordetroepen in het Aziatische land in de afgelopen dagen ongeveer duizend tegenstanders van het regime hebben vastgezet op de campus van een universiteit van de metropool Yangon. Een functionaris van het juntabewind, die anononiem wilde blijven, zei dat op de campus van een technisch instituut in Yangon 1700 mensen zijn opgesloten.

Australië

Australië heeft de benoeming van een legergeneraal uit Myanmar als ambassadeur in Australië afgewezen als respons op het militaire optreden tegen demonstranten in het Aziatische land.

"We hebben Myanmar duidelijk gemaakt dat we onder geen enkel beding iemand van hun militaire regime als ambassadeur of vertegenwoordiger in Australië willen hebben", zei minister van Buitenlandse Zaken Alexander Downer dinsdag.

Brigadier-generaal Thura U Thet Oo Maung werd enkele maanden geleden voorgedragen als kandidaat voor de positie van ambassadeur.