PYONGYANG - De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-il heeft dinsdag in Pyongyang de president van Zuid-Korea Roh Moo-hyun verwelkomd. Op de televisie was live te zien, dat de twee leiders elkaar de hand schudden.

Het is de tweede keer in vijftig jaar tijd, dat de leiders van communistisch Noord-Korea en kapitalistisch Zuid-Korea elkaar ontmoeten. Roh zei eerder met Kim Jong-il te willen praten over vrede.

De verwachtingen van de ontmoeting zijn hooggespannen na de Noord-Koreaanse toezegging om het nucleaire programma nog dit jaar volledig te ontmantelen.

Scheidslijn

Enkele uren voor de ontmoeting stak Roh de gedemilitariseerde zone over tussen de twee Korea's. Dit is de laatste Koude Oorlogsgrens van de wereld. "Ik passeer de verboden scheidslijn", zei Roh toen hij als eerste Zuid-Koreaanse leider Noord-Korea in wandelde.

"Er is hier niets te zien, maar deze lijn is de muur die onze natie een halve eeuw gescheiden heeft gehouden. Door deze muur heeft dit land veel geleden", aldus Roh.

Dvd's

De normaal zo teruggetrokken Noord-Koreaanse leider kwam enigszins los toen de Zuid-Koreaanse president, Roh Moo-hyun, hem 150 dvd's overhandigde. Tijdens de tweede dag van het bezoek , kon er bij Kim zelfs een klein glimlachje af. Bovendien vroeg Kim aan Roh of hij lekker had geslapen, hetgeen Roh bevestigend beantwoordde.