HILVERSUM - Oud-VVD-minister Rita Verdonk vindt dat de veiligheid van Ayaan Hirsi Ali, sinds maandag weer terug op Nederlandse bodem, een zaak van de Nederlandse overheid is.

Ze reageerde in het tv-programma NOVA op die noodgedwongen terugkeer. Nederland zou niet meer willen opdraaien voor de kosten van de beveiliging van het oud-VVD-Tweede Kamerlid in de Verenigde Staten, waar ze sinds september vorig jaar voor een rechtse denktank (American Enterprise Institute) werkt.

Verantwoordelijkheid

Verdonk stelde dat de Nederlandse overheid verantwoordelijk is voor de veiligheid van haar burgers. Hirsi Ali is bedreigd in Nederland, terwijl ze van haar democratisch recht op vrije meningsuiting gebruikmaakte.

De overheid moet dan kiezen: terroristen aanpakken of haar burgers beschermen, is haar redenering. De overheid zou dan ook de kosten moeten betalen, of terughalen bij de Amerikaanse overheid of de Amerikaanse werkgever, voegde zij eraan toe.

Botsen

Verdonk botste vorig voorjaar hard met Hirsi Ali, van oorsprong een Somalische, toen ze haar Nederlanderschap betwistte. Daar kwam ze van terug. Maar haar houding in die periode leidde uiteindelijk tot de val van het kabinet Balkenende II. Verdonk ligt intussen overhoop met haar eigen partij. Zij is uit de VVD-fractie gezet, maar Verdonk weigert op te stappen.