WASHINGTON - De dode Amerikaanse militairen die zondag op de Arabische nieuwszender al-Jazeera waren te zien, zijn mogelijk vlak daarvoor geëxecuteerd. Dat schreef The New York Times woensdag op basis van uitspraken van een Amerikaanse regeringsfunctionaris.

Vijftien Amerikaanse militairen van een onderhoudseenheid werden afgelopen weekeinde bij gevechten in Nasaryia gevangengenomen, nadat ze waren verdwaald. Vijf van hen waren als krijgsgevangenen te zien op al-Jazeera, die de beelden van de Iraakse staatstelevisie had overgenomen.

De zender gaf ook beelden van ten minste vier van de zeven omgekomen Amerikanen. De getoonde lijken waren deels verminkt en van een van de stoffelijke resten ontbrak een hand. Drie militairen worden nog vermist.

Executies

Volgens de Amerikaanse regeringsfunctionaris zijn er de afgelopen dagen berichten onderschept waaruit blijkt dat een aantal militairen zijn geëxecuteerd, mogelijk in het bijzijn van inwoners van Nasariya.

Oorlogsmisdaden

Het Witte Huis heeft Irak de afgelopen dagen herhaaldelijk beschuldigd van oorlogsmisdaden. Zo zouden Iraakse militairen, die zich schijnbaar wilden overgeven, plotseling zijn gaan schieten op geallieerde troepen. Verder beweren de Amerikanen dat het Iraakse leger ziekenhuizen als commandocentra gebruikt.