MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag gezegd dat speculaties dat hij in de toekomst premier wil worden, 'realistisch' zijn.

Tijdens een congres van de pro-Poetin partij Verenigd Rusland in Moskou zei het staatshoofd dat hij de partij wil aanvoeren bij de parlementsverkiezingen in december. Daardoor is hij verzekerd van een plaats in het Russische parlement.

Presidentstermijn

Poetins presidentstermijn loopt volgend jaar af. Hij mag zich volgens de grondwet niet een derde achtereenvolgende keer verkiesbaar stellen.

"Het is best een realistische suggestie, maar het is nog te vroeg om er over na te denken", aldus Poetin over het mogelijke premierschap. Hij meldde vervolgens dat er eerst aan twee voorwaarden moet worden voldaan: de partij Verenigd Rusland moet de verkiezingen winnen en de nieuwe president moet 'een fatsoenlijk, capabel en modern persoon zijn'.

Peilingen

Alle peilingen voorspellen de pro-Poetin partij Verenigd Rusland als winnaar van de parlementsverkiezingen met zeker 50 procent van de stemmen. De communisten nemen voorlopig een tweede plaats in met 10 tot 20 procent van de kiezers achter zich.

Toekomstplannen

Over de toekomstplannen van Poetin wordt hevig gespeculeerd. Zeker nadat de president eerder bekend maakte dat hij na zijn presidentschap een actieve politieke rol wil blijven spelen.

Politieke analisten verdenken hem ervan dat hij met opzet een zwakke en loyale opvolger kiest, zodat hij kan doorregeren vanuit een andere belangrijke positie, zoals die van premier.