AMSTERDAM - Oud-directeur van de Westermoskee in Amsterdam, Üzeyir Kabaktepe, is voorlopig op vrije voeten. De rechtbank in Amsterdam heeft maandag zijn voorarrest geschorst, liet het Openbaar Ministerie (OM) weten.

Kabaktepe blijft nog wel verdachte in de zaak, waarvan het strafrechtelijk onderzoek nog loopt.

Verdenking

De politie hield de 40-jarige Kabaktepe eind augustus aan op verdenking van verduistering, witwassen en wapenbezit. Volgens zijn advocate, Shulamith van der Hart, ontkent de oud-directeur deze beschuldigingen.

Volgens de raadsvrouw is er de afgelopen weken "overtuigend ontlastend materiaal" boven tafel gekomen. Meer kon zij maandag niet kwijt over de schorsing.

De verdachte was tot november directeur van beleggingsmaatschappij Manderen BV, die in opdracht van de Turkse organisatie Milli Görüs de Westermoskee in het stadsdeel De Baarsjes wil bouwen. Na een conflict binnen de organisatie moest hij het veld ruimen.

Aangifte

Het nieuwe bestuur deed begin dit jaar aangifte tegen de oud-directeur. Hij zou als bestuurder van Manderen circa 1,5 miljoen euro hebben overgemaakt naar rekeningen van zijn eigen ondernemingen.