AMSTERDAM - De Nederlandse militairen in Uruzgan krijgen mogelijk hulp van Ghurka's uit het Britse leger. Een woordvoerder van Defensie heeft dit maandag bevestigd. Ghurka's zijn van oorsprong Nepalese strijders en staan bekend om hun taaiheid en onoverwinnelijkheid.

NRC Handelsblad schrijft maandag te weten hoeveel Ghurka's naar Uruzgan komen, wat zij komen doen en wanneer ze zullen arriveren. Op verzoek van Defensie maakt de krant dit uit veiligheidsoverwegingen niet openbaar. Het zou om een 'substantieel aantal' gaan.

Brits

Ghurka's vechten sinds het begin van de negentiende eeuw mee in het Britse leger. De Ghurka's waren begin negentiende eeuw in oorlog met de Britse East India Company.

De Britten, die er niet in slaagden Nepal te veroveren, waren dusdanig onder de indruk van de Ghurka-soldaten dat zij aanboden hen in dienst te nemen.

Hulp

De Defensiewoordvoerder zegt dat de Ghurka's niet specifiek de Nederlandse soldaten te hulp komen. Ze kunnen ingezet worden in de verschillende provincies in het zuiden van Afghanistan, waar ook de Britten actief zijn. De leiding over de Isaf-operatie in het zuiden van Afghanistan ligt bij de Britse generaal-majoor Jacko Page.

Die heeft de mogelijkheid de Ghurka's in te zetten als onderdeel van de Engelse krijgsmacht, zegt de Defensiewoordvoerder. "Dat kan in Uruzgan, maar ook in Helmand of Kandahar."

Offensief

Maandag zei kolonel Nico Geerts op BNR Nieuwsradio dat de Navo-troepen in Uruzgan een offensief voorbereiden tegen de Taliban in de Baluchi-vallei.

"We zijn bezig om dáár iets aan te gaan doen." De Baluchi-vallei is ontoegankelijk voor de Nederlanders en staat bekend als een Taliban-bolwerk. Het gaat volgens Geerts om een 'bredere operatie' van Isaf III, het onderdeel van de missie dat verantwoordelijk is voor de zuidelijke provincies in Afghanistan.