AMSTERDAM - Woningcorporatie Het Oosten heeft beslag laten leggen op de goederen en banktegoeden van Manderen BV, de beleggingsmaatschappij die de Westermoskee in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes wilde bouwen.

Het Oosten wil voorkomen dat geld en bezittingen op een gegeven moment verdwenen zijn. "Wij willen de garantie hebben dat ze nog steeds kunnen betalen", liet een woordvoerder maandag weten.

De woningcorporatie ligt al een tijd overhoop met Manderen BV, die opereert namens de Turkse religieuze organisatie Milli Görüs. De contracten die de twee partijen ooit sloten over de bouw van de moskee en de aangrenzende woningen, bedrijfsruimten en een ondergrondse parkeergarage zijn echter nog altijd geldig. "Wij hebben een leveringsplicht", aldus de zegsman van Het Oosten. "Zolang wij dat hebben, heeft Manderen BV een betalingsplicht."

Grondopbrengsten

Volgens Het Oosten heeft de beleggingsmaatschappij "enkele miljoenen euro's" aan bezittingen. Zo zou er zo'n 3 miljoen euro aan grondopbrengsten in een depot bij de notaris zitten. Ook is er wat onroerend goed.

Het Oosten en Manderen BV kregen het met elkaar aan de stok over de religieuze koers van de moskee na een bestuurswisseling bij de beleggingsmaatschappij eind vorig jaar. Sindsdien ligt het project stil. Het Oosten wil verder met de bouw van woningen en bedrijfsruimten, maar volgens de woningcorporatie ligt Manderen BV dwars.

Dagvaarden

Het Oosten heeft de rechtbank begin september tevergeefs gevraagd Manderen BV failliet te laten verklaren omdat ze niet met geld over de brug zouden komen voor het bouwproject. De beleggingsmaatschappij kondigde vervolgens aan de woningcorporatie te dagvaarden, maar dat is nog niet gebeurd. Bij Manderen BV was maandag niemand bereikbaar voor commentaar.

De politie arresteerde onlangs de oud-directeur van Manderen BV op verdenking van verduistering, witwassen en wapenbezit. Het huidige bestuur beticht hem ervan geld te hebben overgemaakt naar bankrekeningen van zijn eigen ondernemingen.