AMSTERDAM - Bij het neerslaan van de massale betogingen tegen het militaire regime in Myanmar zijn minstens vier journalisten gearresteerd en zo'n tien journalisten geïntimideerd of gewond geraakt. Dit zegt de organisatie Verslaggevers zonder Grenzen in een maandag verschenen verklaring.

Onder de gearresteerde journalisten zijn Min Zaw (56), een verslaggever uit Myanmar voor de Japanse krant The Tokyo Shimbun, die vrijdagochtend door veiligheidsfunctionarissen in burger bij zijn huis werd opgehaald. Van de journalist is sindsdien niets meer vernomen.

Omstandigheden

Volgens VzG zijn de afgelopen maand verscheidene correspondenten van buitenlandse nieuwsmedia, waaronder Reuters en Agence France-Presse, fysiek aangevallen of werd hun het werken belet. Tijdens het hoogtepunt van de demonstraties werd de Japanse videoverslaggever Kenji Nagai vorige week in het centrum van Rangoon doodgeschoten. De Japanse regering onderzoekt de omstandigheden van zijn dood.

Drie Myanmarese journalisten, Kyaw Zeya Tun (23), werkzaam voor dagblad The Voice, Nay Lin Aung (20), van weekblad 7 Day News, en een ongeïdentificeerde vrouwelijke journalist van Weekly Eleven News worden al enkele dagen vermist. Volgens VzG zijn ze vermoedelijk gearresteerd toen militairen de betogingen uiteen sloegen.

Publicaties

Volgens de in Parijs gevestigde organisatie oefent een militaire afdeling voor censuur van het Myanmarese leger druk uit op redacteuren om propaganda-artikelen in hun kranten en tijdschriften op te nemen. De meeste Myanmarese publicaties in privé-eigendom zijn sinds het begin van het neerslaan van de betogingen gesloten of niet meer uitgekomen.