SEOUL - Noord-Korea trekt zich terug uit het periodieke overleg met verbindingsofficieren van het Amerikaanse leger over de grens tussen de twee Korea's. Dat heeft het Noord-Koreaanse persbureau woensdag gemeld. De maatregel wordt genomen uit protest tegen de militaire oefeningen die de VS momenteel houden met Zuid-Korea.

Pyongyang waarschuwt de VS ook dat het mogelijk genoodzaakt zal zijn "uit het oogpunt van zelfverdediging maatregelen te nemen wat betreft de wapenstilstand". De Koreaanse oorlog eindigde in 1953 met een wapenstilstand, die tot nu toe niet is omgezet in een vredesverdrag. De VS en Noord-Korea houden regelmatig overleg over de grens die de twee Korea's sindsdien scheidt.

Japan

Noord-Korea waarschuwde ook Japan. Het land loopt het risico op 'zelfvernietiging', als Tokio de plannen doorzet om deze week een spionagesatelliet te lanceren, aldus Pyongyang.

De spanning tussen Noord-Korea en de internationale gemeenschap is de afgelopen maanden sterk opgelopen. Dit gebeurde nadat de stalinistische staat in oktober aankondigde dat het zijn kernprogramma nieuw leven inblaast. Noord-Korea startte onder meer een kerncentrale opnieuw op.

De autoriteiten in Pyongyang hebben een VN-gezant afgelopen week laten weten dat Noord-Korea doorgaat met het kernprogramma, zolang Washington niet instemt met directe gesprekken.

Pyongyang zegt ook "tevreden" te zijn over de Amerikaanse verklaring van enkele dagen geleden, dat de VS niet van plan zijn Noord-Korea aan te vallen zodra de oorlog in Irak voorbij is. Maar Noord-Korea wil deze belofte graag op schrift zien.