AMSTERDAM - Milan Jelic, de president van de Servische Republiek, is zondag aan een hartaanval overleden. Dat heeft premier Milorad Dodik gezegd. Jelic, die 51 jaar is geworden, werd vorig jaar gekozen tot president.

De ministaten de Servische Republiek en de Moslim-Kroatische Federatie vormen samen Bosnië-Herzegovina.

Jelic was tot 1998 lid van de Servische Democratische Partij, die werd opgericht door de nu voortvluchtige Radovan Karadzic. In dat jaar stapte hij over naar de Sociaal-Democraten. Voordat hij president werd diende hij als minister van economie, energie en ontwikkeling in de Bosnisch-Servische regering. Het Joegoslaviëtribunaal heeft Karadzic, de Bosnisch-Servische leider in oorlogstijd, aangeklaagd voor oorlogsmisdaden.

Tadic

De Servische president Boris Tadic stuurde zijn condoleances en noemde Jelic een goede president en een echte vriend van Servië. De vice-president van de Moslim-Kroatische Federatie, Mirsad Kebo, zei dat Jelic een goede man en een goed politicus was, die voortijdig is overleden.

De grondwet is niet eenduidig over de vraag wie Jelic opvolgt, zei politiek analist Tanja Topic. Mogelijk wordt het Dragan Cavic, de voormalig Bosnisch-Servische president en lid van de Servische Democratische Partij.

Hij kreeg na Jelic de meeste stemmen bij de laatste presidentsverkiezingen. Ook kan het een van de Jelic' directe ondergeschikten worden: de Bosnische Kroaat Davor Cordas of de moslim Adil Osmanovic.