KOGGENLAND - Ruim tweehonderd bewoners van 84 huizen in de Noord-Hollandse plaats Berkhout (gemeente Koggenland) moeten zondag 7 oktober tijdelijk hun woning verlaten. Op die dag ontmantelt de Koninklijke Marine een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog, meldde de gemeente maandag.

De 500-ponder werd 20 september ontdekt in een weiland aan de Teding van Berkhoutweg.

Om de veiligheid van omwonenden te waarborgen heeft de Duik- en Demonteer Groep van de marine een veiligheidszone ingesteld. Niemand mag daar zondag aanwezig zijn. De tweehonderd bewoners kunnen gebruik maken van de opvang van de gemeente in de Koggehal in De Goorn.

Berging

De Amerikaanse vliegtuigbom ligt niet niet ver van de plek waar sinds begin september de berging van twee vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog plaats heeft. In een Britse bommenwerper zijn de resten van twee bemanningsleden gevonden.

De gemeente hield rekening met de vondst van mogelijke blindgangers in de buurt van dit toestel dat in 1941 neerstortte. Die zijn niet ontdekt. Het andere toestel is een Amerikaans vliegtuig dat in 1944 verongelukte. Op 8 oktober begint de berging van deze B24H Liberator.