ARNHEM - De militaire kamer van de rechtbank Arnhem heeft een 22-jarige militair uit Voorschoten drie maanden cel opgelegd, omdat hij vorig jaar uitzending naar Afghanistan heeft geweigerd.

De rechtbank is het niet met de advocate van R.F. eens dat hij door psychische klachten dienstongeschikt was toen hij moest vertrekken.

F. kwam niet opdagen op het vliegveld waar zijn eenheid vertrok en was ook de dagen daarvoor al onbereikbaar geweest. Zijn raadsvrouw stelde dat een eerdere uitzending naar Irak voor psychische problemen had gezorgd en dat Defensie zijn geschiktheid voor een uitzending onvoldoende had onderzocht.

Rapporten

Het OM betoogde twee weken geleden dat F. geen stoornis had die hem belemmerde om zelf een afgewogen keuze te maken. Justitie baseerde die conclusie op rapporten van drie verschillende onderzoekers.

Omdat F. ander werk niet heeft geweigerd, is hij niet voor algehele dienstweigering veroordeeld, maar voor gedeeltelijke. De Voorschotenaar is de derde militair van het 44ste Pantser Infanterie Bataljon uit Steenwijk, die door het OM werd vervolgd in verband met de missie naar Afghanistan.

Een van hen is vrijgesproken door het hof in Arnhem, omdat hem algehele dienstweigering ten laste was gelegd.