WASHINGTON - Het Amerikaanse ministerie van Defensie meldde dat bij gevechten in de buurt van de stad Najaf tussen de 150 en driehonderd Iraki's om het leven zijn gekomen. De laatste berichten van het front melden echter dat het gaat om 650 slachtoffers.

Bekijk video

Zij werden gedood toen zij de Amerikaanse troepen aanvielen. Amerikaanse nieuwszenders meldden eerder dinsdagavond dat de doden waren gevallen tijdens gevechten bij de stad Karbala. Dit blijkt onjuist.

Onder de Amerikaanse troepen zijn voorzover bekend geen doden gevallen. Wel zou zeker een Amerikaanse tank en enkele andere voertuigen zijn beschadigd. Het is overigens vooralsnog onbekend of de Iraakse slachtoffers lid waren van het reguliere Iraake leger of van de Republikeinse Garde.

De gevechten bij Najaf zouden nu min of meer voorbij zijn. De Amerikanen zeggen dat zij bij de stad een ziekenhuis hebben veroverd, van waaruit de Irakezen aanvallen hebben uitgevoerd. In en rond het gebouw zijn 170 Irakezen aangehouden. Zij droegen zowel uniformen als burgerkleding.

In het ziekenhuis vonden de mariniers een grote hoeveelheid wapens en munitie. Ook zouden er ongeveer 3000 pakken liggen die bescherming bieden bij een aanval met chemische wapens. Patiënten en artsen waren niet in het ziekenhuis aanwezig.