AMSTERDAM - NAVO-troepen in Afghanistan bereiden in Uruzgan een operatie voor om de Taliban te verjagen uit onder meer de Baluchi-vallei. Dat heeft de Nederlandse commandant in Uruzgan kolonel Nico Geerts maandagochtend gezegd op BNR Nieuwsradio.

In de vallei op zo'n 10 kilometer van de provinciehoofdstad Tarin Kowt zouden zich veel Talibanstrijders ophouden. "We zijn bezig om daar iets aan te gaan doen", zei Geerts.

Gespannen

De geplande actie in de vallei zal deel uitmaken van een grotere operatie in de provincie Uruzgan, aldus de kolonel. In juni vochten Nederlandse en Afghaanse militairen in de vallei, waar het stadje Chora ligt, een zware strijd uit met honderden rebellen. Sindsdien is het nog steeds gespannen in het gebied.

Defensie wil verder niet ingaan op de uitlatingen van Geerts, aldus een woordvoerder maandag. Wel bevestigde hij dat zogeheten ghurka's in de huidige reservecompagnie van het zuidelijke ISAF-commando zitten. Dat zijn oorspronkelijk Nepalese strijders die deel uitmaken van de Britse ISAF-troepen. De reservecompagnie kan in alle zuidelijke provincies worden ingezet, waaronder Uruzgan.

Stabiliteit

Over de situatie in Deh Rawod, waar de laatste tijd geregeld beschietingen over en weer waren, zei Geerts dat het er momenteel rustig is maar dat dit ieder moment om zou kunnen slaan. Ook de komst van tachtig extra manschappen is geen garantie voor stabiliteit, aldus de commandant. De Nederlandse ISAF-militairen patrouilleren stevig in het gebied, zei een woordvoerder van Defensie maandag.

Het aantal vluchtelingen in het gebied stabiliseert zich. Sinds vrijdag worden ongeveer driehonderd vluchtelingen opgevangen in de bazaar van het plaatsje. Honderden andere vluchtelingen vinden onderdak bij familie en bekenden. Volgens Defensie is er geen sprake van een humanitaire noodsituatie.

Korrel zout

Berichten dat het aantal Talibanstrijders in het gebied in de duizenden zou kunnen lopen, neemt Geerts 'met een korrel zout'. De kolonel schat hun aantal op 'enkele tientallen', hoewel hij ook zei 'geen flauw idee' te hebben hoeveel het er precies zijn.

BNR Nieuwsradio liet weten dat het op last van het ministerie van Defensie sommige fragmenten van het interview niet heeft uitgezonden.