AMSTERDAM - Volkert van der G., die ervan wordt verdacht Pim Fortuyn te hebbendoodgeschoten, heeft zijn daad gepleegd uit ´landsbelang’. In de verklaring diehij vorig jaar aflegde zei hij te vrezen dat Nederland groot onheil te wachtenstond wanneer Fortuyn premier zou worden. Dat zeggen bronnen rond justitie,aldus het Algemeen Dagblad woensdag.

Niet alleen de afkeer die Fortuyn had voor milieuactivisten, ook zijn houdingten opzichte van asielzoekers, moslims en de Derde Wereld stuitten Van derG. tegen de borst. Hij maakte zich naar eigen zeggen vorig jaar mei grotezorgen over de uitslag van de verkiezingen en de opkomst van de LPF. Van derG. was ervan overtuigd dat Nederland een regering met fascistische trekkenzou krijgen.

De Harderwijker, die de moord afgelopen november bekende, denkt nu dat hij inde periode voorafgaand aan de moord geestelijk in de war was. In zijnverklaring zegt hij sterk beïnvloed te zijn door politici die Fortuyn vergeleken met Haider en Mussolini. Deze opmerkingen heeft hij zeer serieusgenomen, zegt Van der G. Inmiddels denkt hij dat zijn sterkemaatschappelijke betrokkenheid hem geestelijk verward heeft.

Donderdag zal de strafzaak tegen Van der G. in de extra beveiligde rechtbankin Amsterdam-Osdorp voor het eerst inhoudelijk behandeld worden.