HONGKONG - In de Chinese provincie Guangdong zijn in totaal zeker twintig mensen overleden aan de mysterieuze longziekte SARS. Dit meldt het blad South China Morning Post op dinsdag.

De krant baseert zich op uitspraken van een anonieme Chinese functionaris. In Guangdong zouden elke dag nieuwe gevallen van de ziekte bijkomen, maar "de situatie hier is beter dan in Hong Kong", aldus de functionaris.

In Hong Kong, dat aan Guangdong grenst, zijn tot nu toe zeker twee en mogelijk tien mensen overleden als gevolg van de aandoening. Bijna driehonderd mensen zijn waarschijnlijk besmet met de longziekte, door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO aangeduid als Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS). Wereldwijd zijn ongeveer 450 mensen besmet. In Vietnam zijn vier mensen gestorven en in Canada drie.

In Singapore, waar volgens de autoriteiten 69 gevallen zijn van de ziekte, is woensdag een persoon overleden. Dit heeft een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid bevestigd. De stadsstaat heeft dinsdag 740 mensen in quarantaine geplaatst die mogelijk in aanraking zijn gekomen met mensen die SARS al onder de leden hebben.

In Canada lijkt de aandoening ook sterker om zich heen te grijpen. De gezondheidsautoriteiten in de provincie Ontario hebben dinsdag acht nieuwe verdachte gevallen geregistreerd. In totaal zijn in Canada 29 mogelijke gevallen vastgesteld. Mogelijk zullen honderd mensen de opdracht krijgen hun huizen niet te verlaten om verdere verspreiding te voorkomen.