DIEVER - Een 32-jarige Iraakse asielzoeker is dinsdagmiddag in Diever door zelfverbranding om het leven gekomen. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De man stak zichzelf in brand toen hij in een garage achter een woning aan het Moleneind was opgesloten.

Volgens een politiewoordvoerder in Drenthe was de asielzoeker door de 48-jarige bewoonster van het pand op heterdaad betrapt toen hij enkele aardappelen en eieren probeerde te stelen. De vrouw belde het alarmnummer 112 en sloot de dief in de garage op, met hulp van een buurman. Toen de politie arriveerde en de garagedeur opende, kwam de vluchteling brandend naar buiten gelopen. Eerste hulp mocht niet meer baten, het slachtoffer overleed ter plaatse.

Bierblikje

Uit onderzoek is gebleken dat de asielzoeker eerder die middag bij een garage een bierblikje met benzine had laten vullen. Voor de zelfverbranding heeft hij zich met deze benzine overgoten. De Irakees, die in het naburige asielzoekerscentrum Geeuwenbrug verbleef, werd niet voor het eerst betrapt. Hij had al een serie diefstallen op verschillende plaatsen in het land op zijn naam staan.

Volgens de politiewoordvoerder is het niet strafbaar om een op heterdaad betrapte dief op te sluiten in afwachting van de politie.