MAASTRICHT - Bij een ernstig verkeersongeval op de A2 in Maastricht zijn dinsdagmiddag tien mensen gewondgeraakt, van wie een aantal ernstig. Zeven van hen waren fietsers, die bij een stoplicht stonden te wachten toen ze door een ambulance werden aangereden. Deze ambulance was vlak daarvoor geraakt door een personenauto, die mogelijk niet gezien had dat de ambulance met zwaailicht en sirene en met hoge snelheid kwam aanrijden over de kruising aan het Koningsplein.

De gewonden zijn negen Maastrichtenaren in de leeftijd van 5 tot jaar, en de voorin de ambulance gezeten moeder van een elf maanden oud kind dat met die ambulance vanuit het ziekenhuis in Sittard naar het Academisch Ziekenhuis in Maastricht werd gebracht. Ook de bestuurster van de personenauto en haar kind, dat in een kinderzitje zat, raakten gewond.

Meegesleurd

De ambulance werd voorafgegaan door een motoragent, die met zwaailicht aan het verkeer op het plein een stopteken gaf om de ambulance sneller doorgang te kunnen verlenen. Burgemeester G. Leers van Maastricht zei dinsdagavond tijdens een persconferentie dat onderzocht wordt of de bestuurster van de personenauto dit stopteken genegeerd heeft of niet gezien heeft. In elk geval reed zij de kruising op, en werd geramd door de ambulance, die een uitwijkmanoeuvre deed en daarbij bovenop de wachtende fietsers reed. Daarbij werden enkele fietsers tientallen meters meegesleurd. Wat de toestand van de ernstig gewonden is, wist Leers nog niet.

De gemeente Maastricht heeft een informatienummer opengesteld voor mensen die willen weten of familie of bekenden bij het ongeval betrokken zijn geweest (043-3505025). Het Openbaar Ministerie onderzoekt samen met politie en het landelijk verkeersbijstandsteam van het Korps Landelijke Politiediensten de toedracht van het ongeval.

Afgesloten

De A2 werd na het ongeval in beide richtingen afgesloten, waardoor het verkeer in heel Maastricht urenlang vast zat. Rond acht uur werd de rijrichting Eindhoven weer voor het verkeer opengesteld. De rijrichting Eijsden-Luik blijft gedurende de nacht van dinsdag op woensdag nog afgesloten in verband met het strafrechtelijke en technische onderzoek.

25 getuigen

De hulpverlening kwam na het ongeval snel op gang. In totaal waren vier ambulances, twee GGD-wagens, 17 brandweerlieden en 25 politieagenten ter plaatse na het ongeval.
Een bus met ongeveer 25 getuigen is vanaf de plek van het ongeval naar het politiebureau in Maastricht gereden. Daar worden ze dinsdagavond gehoord.