BELGRADO - Twee weken na de moord op de Servische premier Djindjic heeft de Servische politie een man gearresteerd die mogelijk het fatale schot loste. De verdachte Zvezdan Jovanovic, ook bekend als Zveki, is een ondercommandant van een speciale elite-eenheid van de politie, die tijdens het Milosevic-regime was opgericht.

Dat maakte de opvolger van Djindjic, minister-president Zivkovic, dinsdag bekend. De arrestatie was maandag. Volgens Zivkovic is ook het mogelijke moordwapen opgespoord, het sluipschuttersgeweer Heckler Koch G3. Behalve Jovanovic arresteerde de politie ook de commandant van de elitegroep.

Rode Baretten

Als reactie op de arrestaties besloot de regering dinsdagavond de politie-eenheid te ontbinden. De Eenheid voor Speciale Operaties (JSO), bijgenaamd de Rode Baretten, was actief in de balkanoorlog die leidde tot het uiteenvallen van Joegoslavië. Ex-commandant Lukovic van de JSO geldt als brein achter de moordaanslag op Djindjic. De JSO protesteerde in 2001 tegen de regering omdat de eenheid twee van oorlogsmisdaden verdachte Serviërs had moeten oppakken.

Klopjacht

De pro-westerse en hervormingsgezinde Djindjic werd 12 maart doodgeschoten. Meteen na de moord kondigde de regering de noodtoestand af en ontstond een klopjacht op leden van de georganiseerde misdaad in Servië.

De politie pakte ruim duizend mensen op. Later ging de aandacht uit naar groeperingen of individuen in Servië die zich willen beschermen tegen uitlevering aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.