DEN HAAG - Door een verdenking van vogelpest in Beneden-Leeuwen is er een nieuw gebied van 10 kilometer bij gekomen waar extra strenge maatregelen gelden. Dat heeft het ministerie van Landbouw dinsdag gezegd.

De verdenking in het Gelderse Beneden-Leeuwen is een van de vier nieuwe. Ook in Wageningen, Ede en Kootwijkerbroek zijn verdachte bedrijven aan de lijst toegevoegd. Het totaal staat nu op 109 besmettingen en 47 verdenkingen.

De mededeling kwam dinsdag kort nadat het ministerie had bekendgemaakt dat het toezichtgebied rond Breskens is opgeheven omdat onderzoek daar heeft uitgewezen dat er geen vogelpest heerst. Het gebied rond Breskens werd op 10 maart ingesteld nadat op een bedrijf in die Zeeuwse plaats een ernstige verdenking van vogelpest aan het licht was gekomen.

Eerder waren er ook toezichtgebieden rond Laren (Gld) en Goirle, wegens verdenkingen van vogelpest. In deze toezichtgebieden, die een straal van 10 kilometer om de verdachte bedrijven vormen, gelden strengere maatregelen dan elders in het land, zoals vervoersverboden van pluimvee en eieren en een bezoekersregeling voor bedrijven.

Minister Veerman heeft de vervoersbeperkingen dinsdag wat versoepeld, waardoor een- en evenhoevigen, zoals koeien, onder voorwaarden weer naar buiten kunnen. Dat maakt de gang naar het slachthuis en naar de weide mogelijk. De versoepeling geldt niet voor verdachte of besmette bedrijven, en evenmin voor varkens. Ook de regels voor het uitrijden van pluimveemest zijn wat soepeler geworden.