ARNHEM - De rijksrecherche heeft dinsdagmorgen een tweede penitentiair medewerker van het Huis van Bewaring in Arnhem aangehouden. Ook deze man zou gevangenen tegen betaling alcohol, drugs en mobiele telefoons hebben geleverd.

Op 12 maart hield de rijksrecherche ook al een gevangenbewaarder aan voor overtreding van de ambtsplicht, zoals de illegale handel in het Huis van Bewaring officieel heet. Beide mannen zijn tegen de lamp gelopen tijdens het politie-onderzoek naar de gijzeling in het Arnhemse Paleis van Justitie in januari van dit jaar. Daar zouden de twee echter niets mee te maken hebben volgens het Openbaar Ministerie in Arnhem.

Wapen

De rijksrecherche zoekt nog steeds naar de herkomst van het wapen, dat een 20-jarige man van Albanese afkomst in januari bij zich bleek te hebben in het Paleis van Justitie. Met dat wapen overmeesterde hij een parketwachter, greep diens wapen en gijzelde met twee wapens officier van justitie mr. B. van der Krabben. De Albanees kwam uit het Arnhemse Huis van Bewaring, waar hij in voorarrest zat.

De gijzelnemer is enkele uren later doodgeschoten door een arrestatieteam van de politie. De gegijzelde officier liep een schotwond op. Hij heeft in het ziekenhuis gelegen, maar is ondertussen weer thuis.