LEEUWARDEN - Het gerechtshof in Leeuwarden roept 36 getuigen en getuige-deskundigen op voor het nieuwe proces in de Puttense moordzaak. Daarnaast gaan de drie rechters in januari zelf in Putten kijken onder welke omstandigheden de 23-jarige stewardess Christel Ambrosius op 9 januari 1994 om het leven is gebracht. Daarmee zijn alle verzoeken ingewilligd die de raadsman van de twee verdachten, G. Knoops, had ingediend.

Het hof heeft dat maandagmiddag op de eerste dag van het nieuwe proces in de geruchtmakende moordzaak besloten. Het besprak maandag tijdens een zogeheten regiezitting de lijst van 41 getuigen die Knoops en advocaat-generaal J. van der Neut willen horen. De Hoge Raad bepaalde eerder dit jaar dat de zaak moest worden heropend, nadat twee hoogleraren de bewijslast tegen de beide mannen in twijfel hadden getrokken.

De zitting wordt inhoudelijk op 11 februari hervat en zal zes dagen duren. Het hof wil voor die datum een lijst met alle onderzoekshandelingen van het Openbaar Ministerie (OM). Ook moet het OM enkele nog beschikbare videobanden van verhoren beschikbaar stellen. Bijna alle banden van de 244 verhoren van de verdachten zijn eerder vernietigd. Het hof roept ook de daarvoor verantwoordelijke politiemedewerker op voor de zitting.

Seriemoordenaar Guy Georges

Daarnaast wil het hof dat de DNA-sporen op het lichaam van het slachtoffer vergeleken worden met alle DNA-profielen die in de databank van het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk liggen opgeslagen. Ook moet het DNA van de Franse seriemoordenaar Guy Georges voor onderzoek worden opgevraagd. De Fransman werd dit jaar in zijn land veroordeeld voor de moord op zeven vrouwen. In 1994 zou hij een aantal malen in Nederland zijn geweest.

Een groot aantal getuige-deskundigen wordt door het hof gevraagd hun visie op de Puttense moordzaak te geven. De Amsterdamse oud-commissaris Blaauw opent de rij op 11 februari. Blaauw noemde de zaak eerder een van de grootste gerechtelijke dwalingen in de Nederlandse geschiedenis.

Ook de hoogleraren T. Eskes en P. van Koppen, die de 'sleeptheorie' van het sperma en de verhoormethoden van de politie in twijfel trekken, zijn opgeroepen. Het hof wil eveneens de negen politiemannen horen die de verdachten hebben ondervraagd.

De verdachten, de 30-jarige J. Viets en de 41-jarige H. du Bois, reageerden na afloop van de zitting verheugd. Volgens hun raadsman G. Knoops haalt het hof in Leeuwarden nu alles uit de kast. "De integriteit van de Nederlandse rechtspleging is aangetast. De Hoge Raad heeft niet voor niets besloten tot heropening van de zaak", aldus Knoops.

Viets en Du Bois werden in 1995 wegens de verkrachting van en de moord op Christel Ambrosius tot tien jaar cel veroordeeld. Volgens de twee mannen hebben ze het misdrijf onder extreme druk tijdens politieverhoren in eerste instantie bekend. Korte tijd later trokken ze hun verklaringen in. Beiden zijn na ruim zes jaar gevangenisstraf weer op vrije voeten.

/NIEUWS'Veroordeelden Puttense moordzaak zo snel mogelijk vrij'Seriemoordenaar Guy Georges veroordeeld tot levenslang