DEN HAAG - Vojislav Seselj, het enfant terrible van de Servische politiek, heeft dinsdag voor het Joegoslavië-Tribunaal alsnog gezegd onschuldig te zijn op alle veertien punten van de tenlastelegging. Seselj werd voor de tweede keer voorgeleid. Eind vorige maand weigerde hij te zeggen of hij schuldig of onschuldig was.

Tijdens de zitting met de Duitse VN-rechter Schomburg vlogen de verwijten in het rond. Zo beschuldigde hij de Nederlandse regering van steun aan een Amerikaanse genocide tegen het Iraakse volk. Daarom weigert hij pertinent familieleden, vrienden of juridisch adviseurs een Nederlands visum te laten aanvragen. Dan zit hij maar liever tijdens de hele duur van het proces zonder bezoek in Scheveningen.

VN-hof

Seselj kwam vorige maand vrijwillig naar Den Haag, nadat hij had gehoord van de aanklacht die hoofdaanklaagster Carla Del Ponte van het VN-hof tegen hem had uitgevaardigd. De Zwitserse beschuldigt hem onder meer van het ronselen van mannen die hebben meegedaan aan de 'etnische zuiveringen' in Bosnië en Kroatië. De eerste poging tot eerste voorgeleiding vorige maand was 'mislukt', omdat de radicale Servische nationalist Seselj zei dat hij de tolken niet verstond.

Dinsdag eiste hij van rechter Schomburg opnieuw een tolk die behoorlijk Servisch spreekt en niet "iemand uit Zagreb". De Duitse rechter wees hem echter op wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat Servisch en Kroatisch slechts varianten zijn van dezelfde taal en dat de sprekers elkaar kunnen begrijpen.