WASHINGTON - Saddam Hussein zet mogelijk chemische wapens in tegen de geallieerde troepen, als die een denkbeeldige 'rode lijn' oversteken die de Iraakse regering rond de hoofdstad Bagdad heeft getrokken. Dit melden de Amerikaanse omroepen CBS en NBC, die zich beroepen op bronnen rond de Amerikaanse regering.

Bekijk video: Amerikanen op 80 km van Bagdad, verweer elitetroepen.


De Britten en Amerikanen zijn nu tot 80 kilometer Bagdad genaderd en staan nu voor Karbala waar slag wordt geleverd met de Republikeinse Garde. Er wordt ook gevochten de zuidelijke steden Nasariya en Najaf. In het Noorden worden Mosul en Kirkuk gebombardeerd terwijl ook Bagdad onder vuur ligt.

Volgens NBC begint de lijn ongeveer tussen de plaatsen Karbala en al-Kut. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft al eerder bevestigd dat geallieerde troepen gevechten hebben geleverd met de Iraakse Republikeinse Garde bij Karbala. Deze stad ligt ongeveer 80 kilometer ten zuiden van Bagdad.

Een bron bij het Pentagon bevestigde dinsdagochtend dat "speculaties" over de inzet van chemische wapens de ronde doen. Maar volgens de bron is het ook mogelijk dat Saddam Hussein de chemische wapens 'bewaart' totdat de geallieerde troepen het centrum van Bagdad zijn genaderd.

Waarnemers denken dat de Amerikanen de komende dagen de opmars naar Bagdad minder snel zullen voortzetten. Het leger zou een korte pauze moeten krijgen om uit te rusten, meldde CBS. Ook zouden eerst de gevechten op de route naar de hoofdstad, die maandag voortwoedden bij onder meer Nasariya en Najaf, in hevigheid moeten afnemen. Maar het leger heeft tot nu toe niet aangegeven dat er een rustpauze wordt ingelast. Generaal Franks liet maandag juist weten dat de opmars snel en voorspoedig verloopt.