LONDEN - De Brits-Amerikaanse coalitietroepen staan inmiddels honderd kilometer ten zuiden van Bagdad. Dat heeft de Britse premier Blair maandag in het Lagerhuis gezegd. Volgens hem ligt de geallieerde opmars op schema, ondanks "de tragedies die zich hebben voorgedaan".

Het was Blairs eerste toespaak tot het parlement sinds het begin van de oorlog. Hij noemde het zo snel mogelijk bereiken van Bagdad de "belangrijkste taak" van de geallieerden. "Dat brengt het einde van het regime dichterbij."

Volgens de Britse regeringsleider hebben coalitietroepen inmiddels het vliegveld van het strategisch gelegen Basra "veiliggesteld". Ook zouden de twee belangrijkste bruggen over de Eufraat in handen zijn van de geallieerden en is het westelijke woestijngebied "grotendeels veilig."

Blair voorspelde wel dat er nog zware dagen zullen komen. Hij zei dat Amerikaanse en Britse troepen binnenkort tegenover de gevreesde Medinadivisie van de Republikeinse Garde zullen staan. "Dat zal een cruciaal moment zijn."

Blair noemde een Turkse inval in het door de Koerden gedomineerde Noord-Irak "totaal onacceptabel". "We hebben dat de Turkse overheid en het leger zeer, zeer duidelijk gemaakt."