DEN HAAG - Staatssecretarissen Sharon Dijksma en Marja van Bijsterveldt laten een breed onderzoek uitvoeren onder islamitische scholen in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs.

Reden is een reeks onregelmatigheden die in deze scholen is aangetroffen.

"De opeenvolging van onderzoeken in het islamitisch onderwijs, waarbij vergelijkbare onregelmatigheden worden geconstateerd, rechtvaardigt de vraag of deze onregelmatigheden breder verspreid zijn", schrijven Dijksma en Van Bijsterveldt dinsdag aan de Tweede Kamer.

Signalen

Nederland telt ongeveer veertig basisscholen en twee scholen in het voortgezet onderwijs met een islamitisch bestuur. De twee middelbare scholen liggen allebei onder vuur, en van een kwart van de basisscholen heeft het ministerie van Onderwijs signalen ontvangen dat er iets mis is.

Dit voorjaar besloot Dijksma de subsidie aan Stichting Islamitische Basisscholen Amsterdam (SIBA) stop te zetten nadat een interim-bestuur geen onbesproken bestuurders kon vinden voor de school. Eerder werd de ex-voorzitter veroordeeld voor fraude en besteedde het daaropvolgende bestuur geld onrechtmatig.

Waarschuwingen

De meeste leerlingen van SIBA bezoeken dit schooljaar de school As Siddieq. Ondanks eerdere waarschuwingen voldoet de school nog steeds niet aan zijn verplichting leerlingen goed in te burgeren.

Dit is wel een voorwaarde om meer geld van het ministerie te krijgen voor de toelating van de voormalige SIBA-leerlingen.

Overigens stellen Dijksma en Van Bijsterveldt dat mogelijk ook niet-islamitische scholen onder loep zullen worden genomen. Naar verwachting is het onderzoek volgend voorjaar klaar.