BRUSSEL - De Belgische ex-minister Alain van der Biest is maandagmiddag in de gevangenis van Luik opgesloten, omdat hij volgend jaar voor een juryrechtbank moet terechtstaan in verband met de moord op André Cools.

Deze belangrijke Waalse socialistische politicus werd tien jaar geleden door huurmoordenaars doodgeschoten. Zijn partijgenoot Van der Biest wordt ervan verdacht hiertoe opdracht te hebben gegeven. De twee Tunesiërs die Cools in juli 1991 op straat neerschoten zijn in 1998 in eigen land tot twintig jaar cel veroordeeld.

Van der Biest was in die periode Waals minister van Openbare Werken. Hij zou zich op zijn departement hebben omringd met maffia-achtige medewerkers en zich hebben schuldiggemaakt aan frauduleuze praktijken. Cools zou daar een einde aan hebben willen maken en moest daarom sterven.

Van der Biest, die ook federaal minister voor Pensioenzaken is geweest, werd in 1999 al eens veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete voor valsheid in geschrifte en verduistering tijdens zijn Waals ministerschap.