WASHINGTON/MOSKOU - De Amerikaanse autoriteiten denken dat Russische technici Irak helpen om satellietsignalen te verstoren. Ook zou Irak onder meer antitankwapens van Rusland kopen. Een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dat zondag bevestigd, zo meldde de nieuwszender CNN.

Volgens de zegsvrouw heeft Washington al protest aangetekend bij Moskou over de Russische samenwerking met Irak. De reactie van de Russische autoriteiten stemden de Verenigde Staten tot nu toe niet tevreden, aldus de woordvoerster.

Ontstemd

Een anonieme Amerikaanse regeringsfunctionaris liet eerder weten dat de VS vooral ontstemd zijn over de vermeende activiteiten van een Russische onderneming, die momenteel personeel in Irak zou hebben.

Verstoren

De Russen zijn volgens Washington bezig met het ontwikkelen van een hoogwaardig systeem die het 'geleiden' van bommen en raketten verstoort. Stoorzenders maken geleide wapens onbestuurbaar en dus onbruikbaar. Ook zouden piloten van bommenwerpers gedesoriënteerd kunnen raken. Het is een gecompliceerd systeem en de Russen zijn bezig de Irakezen te helpen om het uit te proberen, aldus de functionaris.

Gelekt

Volgens deze functionaris komen de levens van piloten in gevaar door het systeem. Omdat Moskou niet reageerde op de Amerikaanse klachten, is het verhaal 'gelekt' naar de Washington Post, die het verhaal zondag bracht. Een Russische wapenfabrikant, Aviakonversija, voelde zich zondag kennelijk aangesproken en heeft met klem ontkend ooit iets aan Irak te hebben verkocht.

De Russische regering sprak de beschuldiging tegen. "Rusland levert geen wapens of wapensystemen aan Irak en volgt nauwlettend alle beslissingen van de VN-Veiligheidsraad over dat land", zei plaatsvervangend stafchef Aleksej Volin. De beschuldigingen van de Amerikanen zijn daarom volgens hem niet alleen ongegrond, maar ook "geheel uit de duim gezogen".