AMSTERDAM - De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat in alle klinieken waar plastische chirurgie wordt uitgevoerd onderzoeken of er vrouwenbesnijdenissen plaatsvinden. De resultaten van dit onderzoek worden in oktober aan de Tweede Kamer gepresenteerd.

Dat zei minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer.

Klink was door Khadija Arib (PvdA) samen met staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker (PvdA) om opheldering gevraagd na een artikel in Nieuwe Revue vorige week. In het artikel werd gesteld dat het erg makkelijk is om in Nederland bij een privé-kliniek een vrouwenbesnijdenis uit te voeren.

Vijftig gevallen

Klink reageerde geschokt en benadrukte dat het op geen enkele manier aanvaardbaar is. "Instellingen en artsen in kwestie zullen hard worden aangepakt", zei Klink. Collega Bussemaker sloot zich hierbij aan. Volgens haar zijn er vijftig gevallen bekend, met name in de regio Amsterdam en Rotterdam.

Zij wil graag een meldcode voor welzijnswerkers die een besnijdenis constateren. "Er zullen scherpere afspraken worden gemaakt om deze onwenselijke ontwikkeling tegen te gaan", zei Bussemaker. De Kamer ontvangt hierover in het najaar een brief van het kabinet.