DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft dinsdag de Haagse verpleegkundige Lucy de B. veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

De rechtbank bleek ervan overtuigd dat de -jarige Haagse tussen 1997 en 2001 in Den Haag vier ziekenhuispatiënten om het leven heeft gebracht. De uitspraak is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Het OM had De B. dertien moorden en vijf pogingen daartoe ten laste gelegd. De rechtbank achtte slechts vier moorden en drie pogingen daartoe bewezen. De moorden betreffen kinderen tussen de nul en zes jaar en twee bejaarden.

De veroordeling is het voorlopige einde van een van de grootste moordprocessen uit de Nederlandse geschiedenis. De B. werkte in het Leyenburg Ziekenhuis, het hospitaal van de gevangenis in Scheveningen en het Juliana Kinderziekenhuis/Rode Kruis Ziekenhuis (JKZ/RKZ).

Hoger beroep

Lucy de B. gaat in hoger beroep tegen de levenslange gevangenisstraf die de rechtbank in Den Haag haar maandag oplegde. "We hadden tijdens het voorlezen van het vonnis al besloten in appel te gaan", verklaarde haar advocaat A. Visser vlak na de uitspraak.

Omgekeerde bewijslast

"Het is een kwalijke zaak dat de rechtbank gebruik maakt van omgekeerde bewijslast", stelde de raadsman. De rechtbank stelde maandag dat de 41-jarige verpleegkundige de vier moorden en drie moordpogingen wel moet hebben gepleegd, omdat er geen andere mogelijkheden waren. De rechters baseerden zich daarvoor op onder meer getuigenverklaringen en dienstroosters. "Het hoort niet", aldus Visser.

Visser meent dat Lucy een goede kans heeft in hoger beroep. "Ik zag wel wat gaten in de bewijsconstructie." De advocaat hoopt dat zijn cliënt niet langer dan ongeveer acht maanden op de behandeling van de zaak bij het gerechtshof hoeft te wachten.

Het Openbaar Ministerie (OM) toonde zich tevreden met het vonnis. "Levenslang geeft de maximale bescherming tegen herhaling", meende persofficier van justitie A. Rijsdorp. "De straf doet recht aan de ernst van de zaak." Het OM had de verpleegkundige dertien moorden en vijf moordpogingen ten laste gelegd, maar is niet teleurgesteld dat de rechtbank haar voor maar zeven zaken heeft veroordeeld. Het is nog onduidelijk of de aanklagers ook in beroep gaan.