BAGDAD - Irak heeft opnieuw krijgsgevangenen gemaakt. Het gaat om Britten en Amerikanen. Dat heeft de Iraakse minister van Informatie Mohammed Said al-Sahhaf maandag gezegd. Volgens hem is er een kans dat beelden van de nieuwe krijgsgevangenen later op de tv worden getoond.

De Russische president Poetin heeft maandag Irak gevraagd de internationale afspraken over krijgsgevangenen te respecteren. Eerder al werd bekend dat Moskou de VN-Veiligheidsraad een uitspraak wil laten doen over de rechtmatigheid van de aanval op Irak.

Conventie van Genève

Ook enkele andere landen en mensenrechtengroepen hebben Bagdad ervan beschuldigd de Conventie van Genève te schenden door op de tv beelden te vertonen van het verhoor van vier Amerikaanse krijgsgevangenen. Volgens artikel 13 van die afspraak moeten gevangenen te allen tijde worden beschermd, vooral tegen gewelddadigheid en intimidatie, en tegen beledigingen en 'openbare nieuwsgierigheid'.

"Onmenselijk"

De Amerikaanse president Bush heeft al gewaarschuwd dat Irakezen die de krijgsgevangenen "onmenselijk" behandelen, worden vervolgd als oorlogscriminelen. De Britse minister Hoon van Defensie hekelde maandag het "barbaarse" gedrag van Iraakse soldaten bij de behandeling van Amerikaanse oorlogsgevangenen. "Er bestaat een enorm verschil tussen de zakelijke foto's waarop vaak alleen de ruggen van gevangenen te zien zijn, en de afschuwelijke, barbaarse behandeling door Iraakse troepen", aldus Hoon.