ROTTERDAM - Een zeldzame bladaap uit Diergaarde Blijdorp heeft het weekeinde buiten de dierentuin doorgebracht. De mutslangoer ontsnapte zaterdagochtend van het apeneiland waar ze met haar familie woont.

Hoe de aap kon ontsnappen is volgens de woordvoerster van de diergaarde nog een raadsel. "Waarschijnlijk heeft ze een enorme sprong gemaakt. Het kan, maar het is pas de eerste aap die het is gelukt." Blijdorp heeft het eiland al sinds 1997 in gebruik.

Verdoven

Echt ver van haar familie is de aap niet geweest. Uiteindelijk betrok ze een hoge boom nabij de diergaarde. Een dierenarts zag maandagochtend kans haar te verdoven. Hij nam daartoe zijn intrek in het nabijgelegen kerkgebouw, want vanaf de grond kon hij het dier onmogelijk raken met een verdovingsgeweer. De suffe aap tuimelde uit de boom en werd opgevangen door medewerkers van de dierentuin die klaarstonden met een zeildoek.

Waterpartij

Het voorval is voor de dierentuin geen reden de waterpartij rond het apendomein te verbreden. "De andere apen blijven er keurig op, alleen deze puber niet. Bovendien staat ze op de lijst om naar een andere tuin te verhuizen en een eigen gezin te stichten. Ze kan hier niet eeuwig blijven."