DENHAAG/BERLIJN - Koningin Beatrix is maandagavond in Berlijn aanwezig bij de oprichting van het Trilateral Academic Centre For European Studies. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst maandag bevestigd. De oprichting gaat met een gala gepaard.

Het centrum wil Jordaanse, Israëlische en Palestijnse studenten gezamenlijk een leergang Europese Studies aanbieden met als doel hen meer te leren over de Europese Unie en hen contacten en wederzijds begrip te laten opbouwen.

Het centrum is een initiatief van het Royal Institute for Inter-Faith Studies in Amman in Jordanië, de Palestijnse Al-Quds-Universiteit in Oost-Jeruzalem en het Interdisciplinary Center Herzliya in Israël. Het wordt ondersteund door het Duitse Ministerie van Buitenlandse Zaken. De colleges zullen gevolgd kunnen worden aan de universiteiten van Trier, Düsseldorf en Berlijn.

Prins Hassan

De gala-avond ter gelegenheid van de oprichting wordt onder anderen bijgewoond door prins Hassan van Jordanië en oud-ambassadeur van Israel in Duitsland Avi Primor, beiden goede bekenden van de koningin. Ook minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier is op het gala.