HAARLEM - Drie brandweermannen van de vrijwillige brandweer zijn zondagavond om het leven gekomen bij een grote brand in de Koningkerk in Haarlem. Zij kwamen terecht onder een muur die instortte. Een toeschouwer die onwel werd, is gereanimeerd. Volgens burgemeester J. Pop van Haarlem is de verslagenheid bij het brandweerkorps groot. Het korps maakte niet eerder een dergelijk drama mee.

De brand brak rond 21.00 uur uit. De Haarlemse brandweer rukte met groot materieel uit om het vuur te blussen. Het korps kreeg hulp van collega's uit omliggende gemeenten. Ruim tachtig brandweerlieden bestreden de vlammen.

Straten rond de kerk aan de Kloppersingel zijn afgezet en omwonenden van zes nabijgelegen huizen werden geëvacueerd. De gemeente vangt hen op in een hotel.

Kosterswoning

Twee woningen naast de kerk raakten zwaar beschadigd door het vuur. De kosterswoning ging verloren. De kerk is grotendeels ingestort. Het blussen zal naar verwachting nog de hele nacht duren. De brandweer weet nog niet wat de oorzaak is van de brand. Het kerkgebouw was in gebruik bij een evangelische gemeente. Het is in 1926 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School.