HAARLEM - Café-eigenaar J.Veerman was de tweede getuige in de civiele rechtszaak die letselschadeadvocaten namens de Stichting Slachtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam (SSNV) hadden aangespannen in de zaak Volendam. Veerman beriep zich echter op zijn verschoningsrecht, omdat tegen hem nog een gerechtelijk vooronderzoek loopt. Hij wordt verdacht van medeplegen van brand door schuld en medeplegen van dood door schuld.

Het is nog niet duidelijk of de letselschadeadvocaten in hoger beroep gaan tegen het besluit van de rechter-commissaris Veermans beroep op het verschoningsrecht te honoreren. "Dat hangt af hoe de getuigenverhoren de rest van de week verlopen. Misschien moeten we personeelsleden van De Hemel oproepen die niet verdacht worden van strafbare feiten", aldus advocaat R. de Haan.

Voor niets

Een aantal slachtoffers en nabestaanden was naar de rechtbank gekomen om het verhaal van Veerman te horen. Zij waren zeer teleurgesteld. "We kwamen hier om zijn versie eens te horen. En nu heeft ie nog niks gezegd. Het is nu net of het hem niets doet", vertelde een meisje dat de fatale nacht ook in De Hemel was.

Brandpreventieambtenaar Bont

Eerder op de dag was C. Bont, brandpreventieambtenaar van de gemeente Edam-Volendam gehoord.Volgens hem had de snelle ontbranding van de kerstversiering in het Volendamse café De Hemel in combinatie met de paniek die uitbrak, ervoor gezorgd dat de brand afgelopen nieuwjaar zoveel impact heeft gehad. "Het had niets te maken met het ontbreken van de gebruiksvergunning http://www.horeca.org/nieuw/frames/startersinfo.htm", aldus Bont.

De brandpreventieambtenaar heeft in de maanden voorafgaand aan de brand Veerman ertoe proberen te brengen maatregelen te treffen die de brandveiligheid in zijn café zouden vergroten. Zijn laatste controle aan De Hemel was op 20 juni 2000. Toen had Veerman zijn zaak nog niet voldoende in orde gebracht om voor een vergunning in aanmerking te komen.

Op advies van Bont had de gemeente zich tot doel gesteld de gebruiksvergunningen voor alle horeca in de gemeente in 2007 in orde te hebben. Maar "het handhavingsbeleid met betrekking tot bestaande bouw stond nog in de kinderschoenen",verklaarde Bont. "Normen voor brandveiligheidsniveau moesten nog worden ontwikkeld."

De verhoren over de ramp in Volendam gaan woensdag verder.

/NIEUWSGetuigenverhoren Volendam beginnen

/DOSSIERvolendam