DEN HAAG - Het kabinet wil zoals verwacht geen nieuw referendum organiseren over het in juni gesloten nieuwe verdrag voor de Europese Unie. Een nieuw referendum is niet nodig en niet wenselijk.

Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten, maakte premier Jan Peter Balkenende bekend.

Het kabinet volgt het advies van de Raad van State, waarin staat dat het nieuwe verdrag zich kenmerkend onderscheidt van de in 2005 verworpen Europese grondwet.

Bijzonder

Het nieuwe verdrag is volgens de Raad een wijzigingsverdrag dat niet zo bijzonder is dat er een volksraadpleging nodig is om het te ratificeren.

Volgens Balkenende is het een gewoon wijzigingsverdrag. "Bij een gewoon wijzigingsverdrag hoort een gewone goedkeuringsprocedure in het Nederlandse parlement."

Wensen

Staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) en de premier benadrukten dat het nieuwe verdrag voldoende tegemoetkomt aan de wensen van de Nederlandse bevolking, die de Europese grondwet in 2005 wegstemde. Zij noemden de toelatingsprocedure voor nieuwe lidstaten, de afbakening van bevoegdheden en de greep van nationale parlementen op Europa.

De bewindslieden zeiden niet bang te zijn voor een referendum, maar stelden wel dat als het er van zou komen en het werd afgekeurd, er weer onderhandeld moet worden.

Trots

Ze zijn trots op de resultaten die ze bij de onderhandelingen over het nieuwe verdrag hebben binnengehaald. Volgens Balkenende moet je "niet het risico willen nemen dat je opnieuw zou moeten onderhandelen", hij vreest dat de behaalde resultaten dan weer ter discussie komen te staan.

De oppositie zet het voornemen door om via de Tweede Kamer alsnog een referendum te organiseren. Daarvoor is alleen een Kamermeerderheid als de coalitiepartij PvdA het initiatief steunt.

Wantrouwen

De oppositie vindt het besluit ,,een motie van wantrouwen tegenover de eigen bevolking''.

PvdA-Kamerlid Luuk Blom zei vrijdag dat zijn fractie zich dit weekeinde buigt over het kabinetsstandpunt en advies van de Raad van State, dat een referendum geen vereiste noemt. De fractie neemt dinsdag een standpunt in.

VVD

Ook de VVD wilde zich vrijdag nog niet uitlaten over het kabinetsbesluit. De liberalen zullen zich concentreren op de uiteindelijke tekst van het verdrag.

Het kabinet moet hoogstwaarschijnlijk in een spoeddebat verantwoording afleggen over het besluit om geen nieuw referendum te houden.