DEN HAAG - Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) is "de Robbie Williams van het Binnenhof" en de meest vrouwvriendelijke bewindspersoon van Den Haag.

De tweede prijs gaat naar voormalig minister van bestuurlijke vernieuwing Atzo Nicolaï van de VVD. Dat stelde Senay Ozdemir van de emancipatieorganisatie Women on Top donderdag.

Vrouwenrechten

Koenders verdient de eerste plaats omdat hij vrouwenrechten tot een van de vier prioriteiten van zijn beleid benoemde en daar meteen een fonds voor lanceerde. Dat geen-woorden-maar-dadengedrag slaat aan. Nicolaï krijgt de prijs omdat hij een zwangerschapsverlof voor vrouwelijke parlementariërs mogelijk maakte.

Maar de beide heren worden ook geprezen om hun presentatie. Koenders zag er op Prinsjesdag "oogstrelend" uit in zijn jacquet. Nicolaï toont keer op keer dat hij "erg lekker in het pak kan zitten".

Vereerd

De 'Robbie Williams van het Binnenhof' reageerde vereerd op zijn benoeming. Hij gaat volgende week naar Congo. Vrouwenrechten staan daar bovenaan zijn agenda. In Congo is verkrachting een instrument van oorlogsvoering, zei hij. En eigenlijk vindt hij het ook wel leuk om de Robbie Williams van het Binnenhof genoemd te worden.

Overigens is Women on Top minder te spreken over de miljoenennota. Er zitten wel cadeautjes in, zoals zwangerschapsverlof voor zelfstandig ondernemers en de pil in het basispakket, maar het zijn kleine cadeautjes, betoogde Ozdemir. De "echte grote doos" ontbreekt. Women on Top wacht nog op de beloofde plannen om een kwart van de topfuncties bij het Rijk door vrouwen te laten bezetten en de beloningsverschillen bij de overheid te halveren.