RABAT - De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft Abbas el Fassi, de leider van de nationalistische partij Istiqlal (Onafhankelijkheid) die onlangs de parlementsverkiezingen won, benoemd tot premier. Dat meldde het Marokkaanse staatspersbureau MAP woensdag.

De Marokkaanse koning, die uiteindelijk het laatste woord heeft in regeringszaken, was niet verplicht om de leider van de grootste partij tot premier en formateur te benoemen.

De vorige premier Driss Jettou was een partijloze technocraat. Mohammed had laten weten nu wel rekening te houden met de uitslag van de verkiezingen bij de keuze van de premier.

Taak

El Fassi, minister zonder portefeuille onder Jettou, staat voor de lastige taak een nieuwe regering te formeren.

In het 325 zetels tellende parlement zitten maar liefst 24 partijen, waarvan er slechts zeven meer dan tien zetels in de wacht hebben gesleept.

Verrassend

De regeringspartij Istiqla won twee weken geleden verrassend 52 zetels, een winst van tien. Als tweede eindigde de islamistische Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD) met 47 zetels. Vooraf was deze oppositiepartij als grote winnaar getipt.

El Fassi heeft laten weten dat zijn partij de bestaande alliantie met onder meer de socialistische USFP, de grote verliezer van de verkiezingen, wil voorzetten.

Zijn eerste taak is een lijst met namen van kandidaat-ministers ter goedkeuring voor te leggen aan de koning. Mogelijk zullen ook islamisten deel gaan uitmaken van de nieuwe regering.