HALABJA - Een Amerikaans bombardement in het noordoostenvan Irak heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag aan zekertientallen mensen het leven gekost. Vluchtelingen en zegslieden vanKoerdische bewegingen hebben dit zaterdag verteld.

De Amerikanen gooiden onder meer enkele gebouwen plat diebehoorden aan de islamitische groepering Komala Islami Kurdistan(KIK). In een pand alleen al zouden zeker 45 doden zijn gevallen.Het bombardement was bij het plaatsje Khurmal, dichtbij deIraanse grens en 15 kilometer ten noorden van de stad Halabja. DeAmerikanen hebben zaterdagmorgen zeker vijftig raketten afgevuurdop de streek die berucht is geworden door een ander bombardement.Dat was op 16 maart 1988 en werd in opdracht van het regime vanSaddam Hussein uitgevoerd met mosterd- en zenuwgas.

De opnieuw getroffen streek is een basis voor kleine Koerdischeislamitische groepen de KIK en de Ansar al-Islam. Die laatsteworden er door de VS van beschuldigd gelieerd te zijn aan hetnetwerk al-Qaeda van de voortvluchtige terrorist Osama bin Laden.