KOEWEIT/LONDEN - De Amerikaanse een Britse strijdkrachtenhebben zaterdag naar eigen zeggen de Zuid-Iraakse stad Basraingenomen. De BBC heeft dit gemeld. De val van de bijna 1400 jaaroude stad is gepaard gegaan met de overgave van talrijke Iraaksemilitairen.

Verslaggevers hebben volgens de Britse zender bevestigd dat deAmerikaanse en Britse troepen die de stad binnentrekken, geenweerstand ontmoeten. Honderden Irakezen hebben zich zonder slag ofstoot overgegeven.

De bevolking is overwegend sjiïetisch en het regime van SaddamHussein in Bagdad vijandig gezind. Basra is de tweede stad van hetland en in het westen vooral bekend als de uitvalsbasis van deliteraire figuur Sinbad uit Duizend en één nacht.

In 1914 werd Basra de belangrijkste haven van Irak. De laatstedecennia is de stad zwaar getroffen door oorlogen. In 1987 werd eengroot deel van de stad verwoest door een tegenoffensief van deIraniërs. Die rukten tot op slechts 10 kilometer van Basra op. Destad werd ook zwaar beschoten in de eerste Golfoorlog.