CALAMA - Koningin Beatrix mag dan 65 zijn, haar conditie laatniets te wensen over. Dat bleek afgelopen nacht Nederlandse tijd inzuid-Chili. De vorstin beklom een hoge steile berg om de beroemdezonsondergang van de zogenoemde Maanvallei te zien.

Het bezoek aan de om zijn grillige rotsformaties befaamde valleiwas het sluitstuk van het staatsbezoek aan Chili, dat de koninginmet prins Willem-Alexander en prinses Máxima heeft afgelegd.Alexander en Máxima waren al eerder boven op het uitkijkpunt overde vallei. De Prins van Oranje moedigde 'mam' aan de zwareklauterpartij naar boven te volbrengen. Het was een huzarenstukjeen mensen die twintig jaar jonger zijn dan zij hadden er veelalmeer moeite mee. Door de hoogte was de lucht ook nog eens bijzonderijl. Na de zonsondergang ging de koningin schijnbaar moeiteloosnaar beneden, om bij haar bus even op haar gemak haar schoenen uitte trekken om er het vele zand van de woesternij uit te latenlopen.

Het koninklijke drietal verlaat Chili zaterdagmiddag drie uurNederlandse tijd. Maandag begint het met het staatsbezoek aanBrazilië. In de tussentijd maken ze nog een privé-uitstapje,mogelijk naar de watervallen van Foz Iguazu, op het drielandenpuntBrazilië, Paraguay en Argentinië. Ook zouden ze belangstellinghebben om tijdens hun huidige verblijf in Zuid-Amerika voorzichzelf ook nog Manaus te bezoeken, de stad in het Amazonegebied.