WASHINGTON - De eerste grote aanval op Bagdad is volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie, het Pentagon, vrijdagavond begonnen. Volgens de Amerikaanse televisiezender CNN zou Irak het doelwit zijn van 3000 raketten, die in de loop van de avond worden afgevuurd.

De operatie wordt in het Pentagon 'A-Day' genoemd en zij is bedoeld om met een enorme klap het Iraakse leger tot overgave te dwingen. Volgens CNN hebben Amerikaanse defensiefunctionarissen gezegd dat er nu al complete verwarring en chaos is binnen het Iraakse leger.

De geallieerde troepen bestookten de stad met zware bombardementen. Het is nog onduidelijk welke doelwitten zijn geraakt. Volgens ooggetuigen sloegen een tiental kruisraketten in, ook in het belangrijkste paleis van president Saddam Hussein. De gebouwen staan in brand.

Mosul

Ook de Noord-Iraakse stad Mosul is vrijdagavond onder vuur komen te liggen. De verslaggever van de Arabische zender al-Jazeera in de stad heeft luchtaanvallen gemeld. Het belangrijke verkeersknooppunt ligt vlakbij het door de Koerden beheerste gebied.

De Iraakse minister van Defensie Sultan Hashim Ahmedheeft vrijdag gezegd dat "geen macht ter wereld" zijn land zalveroveren. De minister zei dat tijdens een persconferentie diesamenviel met de eerste grote golf van bombardementen.

In Irak zijn tevens zeshonderd Iraki's krijgsgevangen gemaakt door Amerikaanse mariniers. Dat heeft eenAmerikaanse officier vrijdag bekendgemaakt.