Afrika zwaar getroffen door overstromingen

AMSTERDAM - In Afrika zijn de afgelopen maanden meer dan een miljoen mensen getroffen door overstromingen als gevolg van zware regenval. Meer dan tweehonderd mensen zijn om het leven gekomen en honderdduizenden mensen zijn dakloos geraakt.

De Verenigde Naties zeiden zaterdag te vrezen dat er ziektes zullen uitbreken, te meer daar de regen naar verwachting zal voortduren en zelfs zal toenemen.

Dodental

In het oosten van Uganda zijn sinds augustus zeker negen doden gevallen en 150.000 mensen dakloos geraakt. Bovendien zijn vierhonderdduizend boeren hun inkomstenbron kwijtgeraakt, doordat hun land is overstroomd.

Ook in de buurlanden Kenia en Ethiopië hebben honderdduizenden getroffenen hulp nodig. In Sudan zijn zojuist naar huis teruggekeerde vluchtelingen uit de burgeroorlog in het zuiden opnieuw uit hun huizen verdreven.

De overstromingen, volgens de Sudanese regering de ergste sinds mensenheugenis, hebben aan 119 mensen het leven gekost en verwacht wordt dat het dodental nog zal stijgen.

Zeventien landen

Zeker zeventien landen in Afrika hebben te kampen met overstromingen, zegt Elisabeth Byrs van het VN-bureau voor humanitaire zaken. Er heerst gebrek aan schoon water en er is voedselhulp en opvang nodig, aldus Byrs.

Rampgebied

In het kleine Togo werden vorige week honderd bruggen en zeven dammen door het water weggeslagen en 46 scholen verwoest, waardoor het begin van het schooljaar moest worden uitgesteld. Er vielen twintig doden en 66.000 mensen raakten dakloos. Bij de hulpverlening zijn Franse legerhelikopters uit Ivoorkust, waar Frankrijk troepen heeft, ingezet.

Ook Ghana is zwaar getroffen. Drie gebieden in het noorden waar tal van dorpen en steden zijn ondergelopen zijn officieel tot rampgebied uitgeroepen. Zeker achttien mensen zijn om het leven gekomen en een kwart miljoen mensen zijn uit hun huizen verdreven.

In Nigeria hebben overstromingen aan 68 mensen het leven gekost en zelfs de woestijnlanden Niger, Mali en Mauritanië zijn getroffen, evenals Burkina Faso.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie